Door de zeef vallen

In het reine komen met de angst voor de dood is bevorderlijk voor genezing, positieve transformatie van de persoonlijkheid en ontwikkeling van het bewustzijn. –

Stanislav Grof

Alles wat er om en in je gebeurt kun je gebruiken voor het ontwikkelen van meer bewustzijn en de dieper liggende thema’s in je eigen leven ontdekken. De afgelopen week zag ik een interview met Lisette Thooft uit 2016 naar aanleiding van haar boek “kom uit je hoofd”. In dat interview geeft zij aan dat persoonlijke ontwikkeling je leven in alle opzichten fijner maakt. Het leven schudt je zodat je overtollige ballast kwijt raakt en je door een zeef kunt vallen. Dan val je wel op een andere zeef en het proces herhaalt zich net zolang totdat je fijn genoeg bent geworden om ook daar weer doorheen te vallen. In eerste instantie is dat niet leuk, maar door je van allerlei oude angsten en doorgegeven patronen te ontdoen, wordt het leven wel veel fijner.

Dat ik nu dus een aantal problemen ervaar, is in dat opzicht een goed teken. Ik voel ook dat ik al een stuk lichter ben geworden. Vandaag of morgen kan ik vast wel naar een ander niveau zeef vallen. Wat daarbij belangrijk is om te zien is dat als er iets gebeurt en je weet het niet, dat een goed teken is.  Als je dan ook de moed hebt om stil te staan bij wat er nu echt gebeurt, dus niet alleen het probleem dat zich aan de buitenkant laat zien, maar ook het gevoel dat binnenin je is, dan kom je verder. Want gek genoeg komt er meestal een patroon van gebeurtenissen en gevoelens naar boven, die rusten op een sterke overtuiging. Deze overtuiging heb je vaak vroeg in je leven gevormd. Lisette Thooft heeft het zelfs over het gevoel van niet gewenst zijn als baby. Dus in een tijd dat je er nog geen woorden voor had. Daaruit trek je dan de conclusie dat jij er niet mag zijn en erg je best moet doen om te bewijzen dat je wel goed bent. De waarheid is dat die overtuiging niet klopt. Het klopt wel dat je hebt aangevoeld dat een nieuwe zwangerschap je ouders niet uitkwam omdat er bijv. oorlog was, geldgebrek of iets anders. Maar het is niet waar dat het jouw schuld was.

Deze meestal onbewuste overtuiging heeft een grotere invloed op jouw leven dan je denkt. Want het kleurt al je ervaringen en het veroorzaakt ook je problemen. Deze problemen zijn een vorm van hulp. Dus ze ontstaan niet om je te pesten, maar om je te helpen. Te helpen bewust te worden van wat je denkt dat te gevaarlijk is om weer te voelen. Wij zien problemen meestal niet als hulp. We willen er gewoon, liefst meteen vanaf. Ik ook. Ik wil een paar lastige kwesties graag meteen de wereld uit helpen. En daarvoor kan ik het meeste doen als ik oude patronen bij mezelf loslaat. Als je er eenmaal mee begint, wordt het schudden heftiger. Zo heftig dat je er helemaal niets meer van snapt en soms ook wanhopig kunt worden. Zoek er hulp bij en houd vol, want er gebeurt iets belangrijks. Het is wel een beetje zoals een vrouw in het voorstukje van, ik geloof mijn man is klusser, zei “Ik zie licht aan het eind van de tunnel. Maar het is niet leuk om in de tunnel te wonen.”

Durf jij voorbij de verschijningsvorm van het probleem te kijken en te ontdekken wat jij over jezelf gelooft?

 

 

 

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.