Leven met integriteit

Liars don’t heal – Caroline Myss (Leugenaars genezen niet)

Pas zag ik de Ted talk van Caroline Myss over keuzes die je leven veranderen.
Daarin doet ze een paar opvallende uitspraken. Want eigenlijk weten we niet waar keuzes toe leiden, wat grote of kleine keuzes zijn. Opvallend genoeg zijn de meeste dingen in ons leven gebeurd, zonder dat wij er iets mee te maken hadden.

Maar deze dingen kun je wel kiezen:
1. leven met integriteit
Onderstaande definitie van integriteit vond ik op het internet.
“Integriteit is de persoonlijke eigenschap, karaktereigenschap, van een individu die inhoudt dat de betrokkene eerlijk en oprecht is en niet omkoopbaar. De persoon beschikt over een intrinsieke betrouwbaarheid, zegt wat hij doet, en doet wat hij zegt, heeft geen verborgen agenda en veinst geen emoties.”

Volgens Caroline Myss kun je niet genezen als je niet eerlijk bent. Dan kun je nog zoveel tarwegras eten, maar je hebt minder kans op genezing dan een eerlijk persoon op een junkfood dieet. Daar heb ik wel een tijdje over nagedacht. Ik heb mezelf altijd wel als een eerlijk persoon gezien. Maar toen ik langer nadacht, kwam ik op een paar belangrijke punten. Wat ik tactvol of diplomatiek beschouw is soms ook gewoon niet durven zeggen wat ik ervan vind. Niet de ruimte durven nemen om er een mening over te hebben, die afwijkt van het gemiddelde. Wel hier, want dit is mijn pagina en iedereen die het niet wil lezen kan gewoon wegklikken, maar in persoonlijke ontmoetingen is dat lastiger. Zelfs als ik dit blog teruglees, zie ik dat ik de hele tijd op zoek ben geweest naar bewijs van wat ik intuïtief wist. Maar waar ik me ook niet zo duidelijk over uitliet, om niet voor kruidenvrouwtje uitgemaakt te worden. (Ja, ik heb wel gekeken naar de eerste uitzending van Zomergasten, hoewel de wetenschapster er een totaal andere mening op na hield.) De mensen die ik hier aan het woord heb gelaten, waren moediger, durfden wel tegen de stroom in hun mening te laten horen. Het wordt tijd dat ik ook mijn plaats inneem.

2.Geef je je ellende of je wijsheid door
Je kunt niet kiezen wat je overkomt (niet altijd tenminste of op een heel onbewust niveau), maar wel wat je aandacht geeft en doorgeeft.

3. risico’s nemen
Het advies van Caroline Myss laat niets aan duidelijkheid te wensen over, kijk naar het nieuwe, niet achterom. In het verleden is niets dat je helpt nieuwe keuzes te maken of verder te komen. Iets nieuws gaat ontstaan uit onzekerheid, iets proberen en niet meteen helemaal dichttimmeren met ervaringen uit het verleden. Want die geven geen enkele garantie voor de toekomst.

4.. dankbaar zijn.
Kiezen om elke dag dankbaar te zijn voor dat je er bent. Niet voor wat je hebt, maar voor wat je bent. Wat jij kunt bijdragen aan deze nieuwe dag. Want deze dag komt niet meer terug. Elke gebeurtenis van deze dag is bijzonder en komt niet meer terug. Als je met dankbaarheid kunt kijken, leef je helemaal in het nu.

Ik zag deze talk precies op het goede moment. Want de laatste tijd, ging het fysiek steeds slechter, wat ik ook deed. Ik zat me af te vragen waar de aan-knop zat, waardoor ik weer kon opbouwen en verder kan komen. De bovenstaande punten ga ik de komende tijd aandacht geven. Hopelijk geeft het mij dan energie.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.