Gewoontes veranderen

Geluk is een mentale gewoonte, een mentale houding, en is het niet aangeleerd noch beoefend in het heden, dan wordt het nooit ervaren. – Maxwell Maltz

Dit is voor veel mensen een tijd om met nieuwe gewoontes te starten of slechte achterwege te laten. Alsof je door de magie van 1 januari ineens de kracht hebt om het heel anders te doen. Dat dat niet zo is, blijkt wel uit het feit dat de meeste mensen het 3 weken later al weer hebben opgegeven. Gewoontes zijn vaak zo ingesleten dat het onwennig  voelt als het er niet meer is. Als je wilt afvallen, meer sporten, stoppen met roken of juist kiezen voor gezonder eten,  ga je door een periode van ongemakkelijk voelen. Wat je wilt bereiken is er, maar vaak abstract en in de toekomst. Juist door dat ongemak nu op dit moment heb je iets nodig en voelt het beter of gemakkelijker om terug te vallen op het oude en vertrouwde.

Iedere keer dat je dat doet, denk je dat je het niet kunt. Het lukt je gewoonweg niet. En iedere keer richt je je op een beter dieet, een gemakkelijkere manier om te bewegen, meer ondersteuning of medische hulpmiddelen (zoals medicatie of zelfs een operatie bij overgewicht). En iedere keer bevestig je dan voor jezelf dat je slachtoffer bent. Het lukt anderen misschien wel, maar jou echt niet. En je hebt al van alles geprobeerd. Eerlijk gezegd kun je ook zolang je in dat denken vastzit je pogingen om iets veranderen beter opgeven. Accepteer dan maar liever dat je te zwaar, onsportief of ongezond bezig bent. Want het lukt je toch niet omdat te veranderen. Wees tevreden met wat je hebt en laat het maar zo. Elke poging is dan verloren energie.

Je gelooft misschien niet dat ik dit nu zo zeg. En dan heb je ook gelijk. Want ik weet dat het kan. Ik heb zelf  heel vaak een verandering willen doorvoeren en ook weer opgegeven. Nu weet ik dat het kan als het in je hoofd goed zit. Dat je echt de verandering wilt doorvoeren en geen deur naar de oude situatie op een kier laat staan. Je bent klaar met jezelf saboteren. Klaar om naar je intuïtie te luisteren. Klaar om nieuw denken te oefenen. Klaar om het te kunnen.

Als je iets nieuws wilt proberen, doe dan de 30 dagen zonder klagen challenge /www.hln.be/nina/psycho/wie-durft-30-dagen-zonder-klagen~a52436a6/.  Ik heb geen facebook, maar ga het zeker doen.

Ik wens je voor 2018 dat je met vertrouwen datgene verandert wat het beste bij jou past en hoe jij wilt leven.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.