Flexibiliteit

Heel lang heb ik er de waarde niet van in gezien, van flexibiliteit. Ik legde te snel de link naar wispelturig en onbetrouwbaar. Zoals de wind waait, waait mijn jasje. Dus echt wel iets wat ik erbij kon leren. Het vergroten van psychische flexibiliteit heeft niets met wispelturig te maken. Het heeft alles te maken met niet meer meezeulen wat je niet meer dient. Verhalen die je over jezelf gelooft, maar eigenlijk al niet meer waar zijn of misschien wel nooit waar zijn geweest.

Ik heb heel lang grote waarde gezien in plannen en controle houden. Maar het leidt niet naar je leukste leven. Zoals Freek de Jonge in een gedicht zegt: “Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht.”.

Recent heb ik een boek gelezen over ACT, the happiness trap of in het Nederlands “de valstrik van geluk” door Russ Harris. Zeer de moeite waard. Deze methode is gebaseerd op mindfulness. Controle wordt overschat is hier de stelling. We hebben veel minder controle dan we denken. We doen ervaringen op, sommige leuk, sommige niet leuk, we voelen ons soms goed, soms niet goed. Als we ruimte hebben voor al die ervaringen en gevoelens en er niet tegenin gaan, dan hoeven we er niet zo onder te lijden. We voegen geen extra “vuile” pijn bij de gebeurtenis door het verhaal te analyseren, te vertellen, steeds weer te onderzoeken. Ons brein is daar heel goed in. Dat is de functie van het brein. Maar we zijn niet ons brein. We kunnen die gedachten waarnemen. We hebben ook een observerende zelf. Als we leren dat deel meer te gebruiken, kunnen we anders met gebeurtenissen en gevoelens omgaan.

Deze keer heb ik niet zo veel tijd, volgende keer meer.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.