Wat maakt negativiteit aantrekkelijk

Omdat we geleerd hebben dat negativiteit realistischer is, lijkt het reeler dan welke positieve stem ook. – Bell Hooks

Er zijn zoveel mensen die iets moeilijks meemaken. Als we er rekening meehouden, dan zijn we voorbereid, denken we. Maar dat blijkt meestal niet waar. Er overkomt je iets anders dan je denkt. Het gaat erom wat je dan doet. Heb je de moed de confrontatie met wat er is aan te gaan? Om er helemaal doorheen te gaan en alle emoties te voelen ? Of heb je dan iets nodig? Een pilletje van de dokter, een extra biertje of wijntje, iets te eten etc.

Het idee daarachter is dat hetgeen je overkomt te groot is, dat je het niet aankunt. Dan kun je het ook niet loslaten en verwerken. Je blijft bezig met verzet. Het had niet mogen gebeuren. Hoe begrijpelijk die reactie soms ook is, het is niet meer mogelijk. Het is er al, het is al gebeurd. En iets niet willen dat er al is, is de meest verspilde energie. In het verzet lijken we ervan uit te gaan dat we het ( wat het dan ook is) tegen kunnen houden.

Toen ik een van de afgelopen dagen ’s avonds laat in het donker op het balkon zat, hoorde ik een meisje ( jong, denk ik) tegen iemand aan de andere kant van de lijn zeggen: ” snik, ik wil alleen, snik, maar met je praten, snik”. Het verhaal dat ik erbij bedacht was van een meisje, die door haar eerste liefde is afgewezen en nog denkt iets te kunnen uitleggen, waardoor het weer goed komt. Geen idee of het waar is, maar ik denk dat we allemaal graag iets ongedaan maken wat ons niet bevalt.

Je kunt dat verhaal nog tot in lengte van dagen blijven herhalen. Dan wordt het niet een gebeurtenis, die je 10 jaar geleden is overkomen, maar een verhaal dat je 10 jaar geleden en 9 jaar geleden en 8 jaar geleden …..en gisteren nog vertelde. Daarmee blijft het in jouw hoofd actief en nog tegenwoordige tijd.

Je kunt het misschien niet meteen loslaten, maar als dat je intentie is, gebeurt het wel. Mijn ervaring is dat het lichaam of je hoofd niet in een keer alle pijnlijke feiten op je loslaten. Dat het meer in stapjes gaat en dat je ook blokjes nieuwe software krijgt om verder te kunnen. Maar daar moet je wel vertrouwen in hebben.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.