Gezonde leefstijl

Bron: nrc 9 feb 2019

Een opmerkelijke uitkomst van een onderzoek uit Rotterdam; een gezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat je pas 9 jaar later chronische ziektes krijgt en 6 jaar langer leeft. Dat lijkt een behoorlijke beloning. Wie wil er nu niet langer en langer gezond kunnen leven. Op zich was wel al langer duidelijk dat gezond leven voordelen heeft. Maar het moeilijke is dat veel mensen niet zoveel waarde hechten aan een leven zonder allerlei verleidingen. Met andere woorden: ze vinden het leven niet de moeite waard zonder een wijntje, fastfood, sigaret of andere genotsmiddelen. En juist die genotsmiddelen brengen de risicofactoren voor hart-, longziekte en kanker met zich mee. Het leven dat goed voor ons is, is steeds moeilijker te verwezenlijken. Eigenlijk zijn alle experts het er wel over eens dat het nu heel moeilijk is om het sobere leven te leven, wat voor onze gezondheid het beste zou zijn.

Het leven zelf biedt voor de meeste mensen te weinig als er geen genotsmiddelen zijn. Alles is slecht voor je of je moet toch ergens aan dood gaan, zeggen ze dan. Pas als we radicaal anders gaan denken, kunnen we het tij keren. Wat brengt echt gezelligheid? Is dat het eten, de wijn of het gezelschap? Wat is een echte oplossing tegen eenzaamheid, verveling of stress? Wat als we meer zouden doen waar we echt plezier in hebben?

De zonsondergang, de natuur of de stilte zijn voor de meeste mensen niet aantrekkelijk. Het bijzondere zien en proeven in natuurlijke middelen zijn we al een tijdje kwijt. Of zelf weer iets maken, puur omdat we het leuk vinden om te doen. Als we het een kans geven, kunnen we ontdekken dat we ons veel beter voelen als we energie stoppen in belevenissen, echte verbinding met anderen. Dat leidt pas echt tot een opwindend leven.

Er is een mooi verhaal van Godfried Bomans over een rijke bramenplukker, die schoonheid in alles om hem heen zag. In dauw zag hij diamanten, gezang van een nachtegaal vond hij geweldige muziek enz. Omdat hij het zo geweldig vond wilde hij het iedereen vertellen. Maar anderen zagen het niet, vonden hem een naïeveling en beschuldigen hem zelfs van bedrog.

http://webmaidensgrimoire.blogspot.com/2015/07/de-rijke-bramenplukker-godfried-bomans.html

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.