Voorzorgsmaatregelen

Niemand kan je vertellen of je ziek wordt van een virus of niet. Bij een griepepidemie worden veel mensen ziek, maar een aantal niet. Dat is met elk virus zo. Ik weet dat ik in India heel ziek ben geworden na het eten van een dahl. Mijn zus, die volgens mij hetzelfde had gegeten had nergens last van. Nu kan er natuurlijk net een vlieg op mijn eten hebben gezeten of een andere besmettingsbron. Het gaat erom dat we heel veel niet weten. Zoals ik eerder heb geschreven, artsen weten veel van ziekte, maar niet waarom de een wel en de ander niet ziek wordt. Dat is in de huidige tijd niet anders. Hoewel we bang werden gemaakt dat we allemaal heel ziek zouden worden was snel duidelijk dat dit virus heel veel onderscheid maakt. Vooral kwetsbare ouderen, mannen meer dan vrouwen, waren het doelwit.

De Wereld Gezondheidsraad had in eerste instantie natuurlijke immuniteit niet meer op de website opgenomen. En ook nu geldt in Nederland een kortere periode voor natuurlijke immuniteit dan voor die na vaccinatie. Terwijl de data iets anders laat zien.

De vraag is dan kun je iets doen om je weerstand te versterken? Uit onderzoek blijkt dat mensen met een tekort aan vitamine D meer risico hadden op ernstige ziekte. En met ons klimaat zijn er veel mensen die weinig aan de zon worden blootgesteld, dus zelf onvoldoende aanmaken. Een logische stap is dan in de wintermaanden vitamine d extra innemen.
Er zijn twee verschillende studies gedaan (wel meer, maar deze zijn recent) waaruit lijkt dat vitamine D niet beschermt tegen wel of niet besmet worden, maar wel tegen ernstige ziekte. Kijk zelf of het voor jou van toepassing is.

Author: tineke visscher

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.