Achtergrond van dit blog

Iedereen wil gezond zijn. De vraag is alleen: wat houdt het in?
Vraag het artsen en zij weten het niet goed, want zij zijn gespecialiseerd in ziekte.
Vraag het gezonde mensen en zij weten ook het antwoord meestal niet, want voor hen is gezond zijn vanzelfsprekend. De mensen, die er wel over nagedacht hebben, noemen het meestal niet de geheimen van gezondheid. Bij sporters heet het “in grote vorm” of en bij anderen “energiek”, het gevoel “alles aan te kunnen”.

canstockphoto4066077 Sleutel voor gezondheid

Niveaus van gezondheid
Met deze site wil ik een andere zienswijze op ziekte en gezondheid naar voren brengen. Het fysieke aspect krijgt op andere plaatsen veel aandacht. Ik zie de fysieke uitdagingen als een uitnodiging om verder te groeien. Te leren waar het evenwicht ontbreekt en wat nodig is om het te herstellen.

Mijn definitie van gezondheid gaat verder dan de afwezigheid van symptomen. Optimale gezondheid betekent volledig leven, datgene doen wat bij je past, wat energie geeft en waardoor je voelt dat je de hoofdrol speelt in je eigen leven. Dat je niet het slachtoffer bent geworden van toevallige omstandigheden, maar dat jij kiest hoe je met die omstandigheden wilt omgaan. Daarom speelt het herwinnen van je gezondheid  zich op verschillende niveaus af.
Deze niveaus van gezondheid zijn:

  • fysiek
  • rationeel
  • emotioneel
  • relationeel
  • spiritueel
  • psychisch

Op het fysieke ga ik niet zo veel in. Daarvoor kun je bij je behandelaar terecht.  Vaak geven zij je op de andere niveaus geen handvatten. Op die andere gebieden reik ik je wel handvatten in de vorm van boeken, inspirerende ted-talks of documentaires. Binnenkort bied ik je ook mijn eigen begeleiding. Als je er wat over wilt lezen heb ik vast een aanbod opgenomen.

De geheimen van gezondheid
Dit blog gaat over mijn passie voor gezond zijn of worden. Dit blog gaat niet over gezond eten, oké, een beetje. Dit blog gaat niet over fitness, wel over ontspannen bewegen. Dit blog gaat een beetje over hoe ik mijzelf door een chronische ziekte beter leerde kennen en daardoor de ziekte stapje voor stapje leerde verbeteren.
Maar dit blog gaat vooral over hoe een ziekte een uitnodiging is om op alle niveaus beter te worden en in balans te komen.

Over het algemeen komen we niet verder dan dat gezondheid de afwezigheid van fysieke of psychische ziekte is. Zo dacht ik er ook over, totdat ik ziek werd. En zelfs toen vond ik niet dat ik erg ziek was. Nog steeds zie ik mezelf niet als patiënt; ik ben op weg naar beter. De weg naar beter is helaas geen rechte lijn, het gaat met vallen en opstaan. En wat ik heb ontdekt, is dat gezondheid gaat om helemaal beter worden. Niet alleen dat de klachten weg zijn, maar dat je een betere versie van jezelf bent. Niet dat de vorige niet goed was, maar het kan wel beter, evenwichtiger. De ziekte is er zodat je je met beter worden gaat bezighouden. En de geheimen van gezondheid zijn het beste te ontdekken door je bezig te houden met jouw persoonlijke ontwikkeling. Dat is de sleutel. Ik geloof niet dat er één recept is voor iedereen. Het gaat erom dat jij leert kennen wat bij jou past en waar jij je goed door voelt.

Informatie en Inspiratie
In deze blog gebruik ik de bronnen, die ik zelf heb geraadpleegd. Ik heb een bibliotheek gelezen en er ideeën opgedaan over wat het evenwicht kan herstellen en waardoor je je beter gaat voelen, ook als je nog niet volledig genezen bent. Je kunt de bronnen vinden op de pagina’s Boekenlijst en Links. Ik heb ook inspiratie gevonden in TED talks, kinderboeken, liedteksten en youtube filmpjes. Ik kijk heel breed naar alles wat je kunt gebruiken om beter te worden.

Verschillende mensen hebben tegen mij gezegd dat je niet alles uit boeken kunt halen. Dat is zo, alleen lezen is niet voldoende. Je kunt de informatie tot je nemen en dan datgene wat je aanspreekt in de praktijk toepassen. Dan zie je wat het voor je doet. Ik vind wel dat je er iets nieuws bij moet leren. Want hoe je deed, heeft je in de situatie gebracht waarin je je bevindt. Je moet er iets bijleren om jezelf uit die situatie te halen. Niet iedereen kan zich een coach permitteren. De kennis, nodig om beter te worden komt vaak wel uit die hoek. Jezelf leren kennen, omgaan met emoties, relaties enz. is voor de meesten van ons geen dagelijkse kost. Het wordt ook niet vanzelfsprekend aangeraden. Meestal wordt een fysiek probleem alleen op het fysieke niveau behandeld. Dat is de normale zienswijze. Artsen delen wel informatie over de medische ijkpunten, maar moedigen je niet aan zelf iets te ondernemen. Terwijl onderzoek wel heeft uitgewezen dat patiënten, die zelf de regie voeren, het medisch gezien vaak beter doen. Dus ik ben blij dat schrijvers hun tijd en kennis hebben gestopt in het delen van hun kennis. Ik heb er veel aan gehad en daarom deel ik hier die inspiratiebronnen, soms aangevuld met mijn eigen ervaringen.

Als je hier voor het eerst bent, kun je op verschillende manieren beginnen. Heb je een specifiek onderwerp waarover je meer wilt weten, gebruik dan de zoekfunctie.
Maar je kunt ook gewoon naar het eerste blog gaan (februari 2013) en vanaf het begin met me mee lezen.
Aan jou de keus. Ik heb de wijsheid niet in pacht. Ik doe datgene wat bij mij het beste voelde. Soms met succes, soms niet. Er is dus ook genoeg ruimte voor jouw eigen wijsheid.

Ik vind het leuk als je reageert. Dat kan heel eenvoudig onderaan elk bericht.